Ines – en liten smålögnare?

Ines – fyra år, superenergisk, envis, glad, hoppetossig, röjig och en alldeles fullkomligt härlig liten tjej! Men hon kan även vara väldigt glad för att hitta på saker och ting i sitt lilla huvud… den lilla spjuvern!

Ja, hon kan liksom hitta på saker som hon gjort under dagen. Typ som att ha ätit en viss maträtt på föris, hittat på något bus hos mormor och morfar eller hos sin pappa som överhuvudtaget inte stämmer ‍♀️

Gör era kiddos också detta? Att dom hittar på saker som inte är sanna emellanåt? Och på ett väldigt övertygande sätt? Borde jag vara orolig?

Jag vill liksom inte att Ines ska gå runt och bli en liten hittepåare? Det är fullt att ljuga och detta berättar jag för Ines … förmodar att det helt enkelt är en fas som gås igenom för denna småtting?

 1. Fia skriver:

  Det låter som en period som inte är allt för ovanligt att barn går igenom. Dom förstår att dom kan påverka sin omgivning till reaktioner (förvåning, skratt och intresse) med sina historier och då vill dom testa hur långt dom kan ta det. Mitt tips är att låna böcker på biblioteket på temat, för att förstå vad en lögn är och eventuella konsekvenser. Inga allvarliga pekpinnar men för att lyfta ämnet hemma utan att för den sakens skull peka ut just henne. Är ni inga läsare finns det säkert pedagogiska serier på youtube att titta på. Du ska se att det där släpper så småningom, när hon märker att det inte väcker reaktionerna hon (o)medvetet söker och hela tiden får frågor (på ett snällt sätt) om sanningshalten. Ska bli intressant att läsa vad andra har för tips!

 2. C skriver:

  Det gör min 4,5 åring med så för tillfället får jag ta vad han säger med en nypa salt. Dock vill jag inte påstå att han ljuger utan mer har livlig fantasi just nu. Sen pratar han ibland om saker som hänt för en tid sedan som att de hänt just nu. Tror det går över snart. Mitt äldre barn gjorde inte det men hon var inte alls lika verbal i samma ålder.

 3. Elin skriver:

  Hej! Jag pluggar till förskollärare och har läst en hel del om barn och psykologi. Jag skulle säga att hon genomgår en fas, att hon har en livlig fantasi som hon testar! Hon gillar väl att se andras reaktioner och att göra vardagen lite mer spännande! Men självklart ska man markera precis som du gör, att det är fel och att det kan bli missförstånd.

  Särskilt kreativa personer som inte vet hur de ska kanalisera sin kreativa förmåga kan vara riktiga hittepåare. Det gäller att hjälpa henne dra nytta av hennes fantastiska fantasi, tex. Skriv, rita eller lek ihop berättelser som hon hittar på.

  Sen kommer hon upp i en ålder när hon börjar jämföra sig med andra. Då vill alla barn överdriva saker för att verka märkvärdigare än andra. Fråga hur de jobbar med barnens självkänsla på förskolan?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..